Delen

Meer nieuws

Tijd dringt voor vaststellingsverzoeken NOW 3 en 4
07 februari 2023
Wettelijk rente verhoogd
07 februari 2023
Subsidieloket isolatiemaatregelen eigen woning geopend
07 februari 2023
Vacature financieel administratief medewerker
31 januari 2023


Meer nieuwsartikelen >
U bevindt zich hier: Trending > Nieuws > ONS Eindejaarsbericht 2022

ONS Eindejaarsbericht 2022

Wat wijzigt er vanaf 2023? Ben je goed voorbereid op het nieuwe jaar? Wil je dit jaar nog voordeel behalen? In ONS Eindejaarsbericht 2022 hebben wij een aantal belangrijke thema’s voor je op een rij gezet, inclusief handige checklist. De actiepunten zijn onderverdeeld in: de ondernemer, werkgevers en werknemers, de DGA en alle belastingbetalers. Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met ONS.

Ga naar de uitgebreide ONS Eindejaartips 2022 >

Door ONS uitgelicht:

1. Einde opbouw fiscale oudedagsreserve
Vanaf volgend jaar kun je geen pensioen meer opbouwen in een fiscale oudedagsreserve (FOR). Wat zijn de gevolgen? En is het zinvol om dit jaar nog een laatste donatie te doen aan de FOR? Zie pagina 3.

2. Anticipeer op versobering bedrijfsopvolgingsregeling 
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de schenk- en erfbelasting speelt een belangrijke rol bij de overdracht van familiebedrijven. Maar de regeling staat ter discussie en de kans is groot dat de BOR volgend jaar wordt versoberd. Hoe kun je hierop anticiperen? Zie pagina 4.

3. TEK voor energie-intensieve mkb 
Vanaf volgend voorjaar komt de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) beschikbaar voor energie-intensieve mkb-bedrijven. Wat houdt deze regeling in op hoofdlijnen? Aan welke voorwaarden moet je bedrijf voldoen om er gebruik van te kunnen maken? Zie pagina 5.

4. Anticipeer op wijziging winstgrens 
De eerste tariefschijf van de vennootschapsbelasting gaat in 2023 omlaag en het tarief omhoog. De winst van je bv wordt daardoor zwaarder belast in de eerste tariefschijf en eerder belast in de tweede tariefschijf. Wat kun je in 2022 nog doen? Zie pagina 9.

5. Actie voor herstel box 3 of niet? 
Het herstel van de te hoge box-3-heffing zorgt voor veel discussie. Hoe is dit herstel geregeld? En kun je hiertegen nog actie ondernemen? Zie pagina 15.

6. Stel hoge jubelton veilig 
De schenkingsvrijstelling eigen woning (ook wel jubelton) wordt op 1 januari 2023 verlaagd. Wat zijn je opties nog om hierop te anticiperen? Zie pagina 16.

7. Vrije ruimte WKR tijdelijk extra omhoog
De vrije ruimte in de werkkostenregeling (WKR) gaat in 2023 tijdelijk extra omhoog. Wat houdt deze verhoging concreet in? En hoe kun je daar zo optimaal mogelijk van profiteren? Zie pagina 10.

8. Overige wijzigingen en handige checklist
Behalve de hierboven genoemde wijzigingen zijn er mogelijk veel meer wijzigingen voor jou van belang. Wij adviseren daarom om alle wijzigingen even door te nemen. Bekijk hier onze volledige nieuwsbrief. Op de laatste pagina vind je een handige checklist met de meest relevante actiepunten voor eind 2022. Let op: een aantal zaken is nog in behandeling bij de Tweede en/of Eerste Kamer. 

Heb je nog vragen?
Neem gerust contact op met ONS, zodat we je verder kunnen helpen. Bel ONS op (026) 325 54 41.

Disclaimer: Hoewel ten aanzien van de inhoud de uiterste zorg is nagestreefd, kan niet volledig worden ingestaan voor eventuele (druk)fouten en onvolledigheden. Deswege wordt geen aansprakelijkheid aanvaard. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *