Meer blogs


Naar archief >

Delen

U bevindt zich hier: Trending > Blog > Horizontaal Toezicht: wat betekent dit voor jou?

Horizontaal Toezicht: wat betekent dit voor jou?

ONS Belastingadviseurs heeft al enige jaren een convenant voor “Horizontaal Toezicht”. Als ondernemer kun je hiervan gebruik maken. De Belastingdienst kijkt dan niet achteraf naar de ingediende belastingaangifte(n), maar is al tijdens het aangifteproces betrokken bij de totstandkoming daarvan. Ze vertrouwen daarbij op onze procedures en professionaliteit en jouw medewerking. Hierdoor heb je sneller duidelijkheid. Ook is de kans op verrassingen achteraf kleiner, zoals naheffingen of een boekenonderzoek. In deze blog bespreken we wat het Horizontaal Toezicht voor jou kan betekenen.

Wat is Horizontaal Toezicht?
Bij het traditionele toezicht controleert de Belastingdienst pas achteraf, nadat de aangiften zijn ingediend. Dit gebeurt via bureaucontroles en boekenonderzoeken. Bij Horizontaal Toezicht staat samenwerking centraal. De Belastingdienst kijkt al eerder mee en vertrouwt op de kwaliteit van de door ONS opgestelde aangiften. De Belastingdienst controleert hiervoor o.a. onze interne procedures en kijkt mee met de aangiften die in behandeling zijn. ONS zorgt voor een integere en professionele uitvoering. De Belastingdienst gaat er van uit dat de door ONS verzorgde aangiften loonheffing, inkomsten-, omzet-, en vennootschapsbelasting juist zijn.

Waarom Horizontaal Toezicht?
Horizontaal Toezicht heeft de volgende voordelen:

  • Sneller duidelijkheid over je aanslag. Twijfelpunten worden besproken voordat de aangifte wordt ingediend. Bij bijzondere situaties is er vooroverleg met de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft de verplichting om over discussiepunten snel uitsluitsel te geven.
  • Geen tijdrovende boekenonderzoeken. De Belastingdienst controleert in plaats daarvan de werkprocessen binnen ONS. Dit betekent overigens niet dat er geen controle meer plaatsvindt: ondernemers lopen de kans dat ze geselecteerd worden voor een steekproef.
  • Minder risico’s op naheffingen. Door onze interne werkprocessen en controle hierop is er een aangepast toezicht. Hierdoor is het risico op een naheffing erg klein.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Meldplicht: je zult, samen met ONS, verplicht relevante fiscale standpunten moeten voorleggen aan de Belastingdienst.
  • Er is een goede uitgangspositie nodig om te kunnen starten met Horizontaal Toezicht.

Hoe kan ik deelnemen?
Samen kijken wij of Horizontaal Toezicht geschikt is voor jouw onderneming. Is dit het geval, dan ontvang je een deelnameformulier waarin je bevestigt dat je je gegevens tijdig, juist en volledig bij ONS aanlevert en dat je een relatie met de Belastingdienst wilt onderhouden, die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen, transparantie en begrip. Ben je al deelnemer van Horizontaal Toezicht? Dan ontvang je binnenkort een nieuwe machtiging.

Over de auteur: Eric van Wissen is vennoot en fiscaal adviseur bij ONS Belastingadviseurs en helpt ondernemers bij het toepassen van de fiscale wetgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *