Meer blogs


Naar archief >

Delen

U bevindt zich hier: Trending > Blog > Gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding

Gerichte vrijstelling thuiswerkvergoeding

Vanaf 1 januari 2022 is de gerichte vrijstelling voor een thuiswerkvergoeding een feit. Deze verruiming wordt ‘betaald’ door de vaste reiskostenvergoeding te verlagen. Hierna lees je hoe je de nieuwe gerichte vrijstelling toepast in combinatie met de (vaste) reiskostenvergoeding.

De thuiswerkvergoeding
Vanaf 2022 kan je een thuiswerkvergoeding van maximaal € 2 per dag betalen voor de extra kosten aan koffie, thee, toiletpapier en dergelijke. Hiervoor maakt het niet uit of de medewerker de hele dag of een deel van de dag thuiswerkt. De vergoeding kan je betalen op basis van een declaratie (per feitelijke thuiswerkdag) of op basis van een vast patroon. Voor dit vaste patroon en de bijbehorende vergoeding, wordt aangesloten bij de systematiek van de ‘128-dagen-regeling’, zoals je die kent voor de vaste reiskostenvergoeding; ook wel de praktische regeling genoemd.

Keuze tussen thuiswerk- of reiskostenvergoeding
Wordt op één dag zowel thuis als op kantoor gewerkt, dan maak je een keuze tussen een onbelaste vergoeding voor de thuiswerkkosten óf een onbelaste vergoeding voor de reiskosten. Betaal je beide vergoedingen, dan zal er één belast moeten worden of aangewezen als loon in de vrije ruimte. Gebruikt de werknemer op deze dag door jou ter beschikking gesteld vervoer (een ter beschikking gestelde auto, een OV-chipkaart of abonnement etc.) voor de reiskosten naar een vaste werkplek, bijvoorbeeld jouw kantoor of een klant, dan is een thuiswerkvergoeding voor deze dag niet onbelast.

Vaste werkplek
Voor de thuiswerk- en reiskostenvergoeding is sprake van reizen naar een vaste werkplek als deze plek per jaar 40 keer of meer wordt bezocht.

Voorbeeld Pieter
Vergoeding op declaratiebasis: Pieter werkt in één maand 12 dagen thuis en 8 dagen op kantoor. De werkgever van Pieter vergoedt 12 * € 2 = € 24 voor de kosten betreffende het thuiswerken. Voor de kantoordagen vergoedt de werkgever de reiskosten (aantal km * 19 cent).

Vaste vergoeding mogelijk
Je kunt een thuiswerkvergoeding vaststellen op basis van een vast patroon van thuiswerken en reizen naar de vaste werkplek op basis van de 128-dagenregeling (als 128 dagen wordt thuisgewerkt, mag je uitgaan van 214 thuiswerkdagen). Een dergelijke afspraak moet je wel schriftelijk vastleggen.

Voorbeeld Jamal
Jamal werkt standaard 2 dagen thuis en 3 dagen op kantoor. De toets is dan of meer dan 2/5 * 128 dagen (= 52 dagen) thuisgewerkt wordt. Dit is het geval. De vaste vergoeding mag dan gebaseerd worden op 2/5 * 214 dagen = 86 dagen. Per maand betekent dit een vergoeding van € 14,33 (86 * 2)/12). Ook is een vaste reiskostenvergoeding mogelijk gebaseerd op 3/5 * 214 = 128 dagen.

Aanpassing reiskosten
Je kon in 2021 de vaste reiskostenvergoeding ook gedeeltelijk geven voor de dagen dat thuisgewerkt werd. In 2022 kan dit niet meer. Je zal dus ook de reiskostenvergoedingen moeten aanpassen voor werknemers die thuiswerken, ongeacht of je ze een thuiswerkvergoeding geeft.

Meer weten?
Heb je nog vragen over de thuiswerk- of reiskostenvergoeding? Neem dan contact met ONS op. Wij helpen je graag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *