Delen

Meer nieuws

Voor vorming fiscale coronareserve geldt geen zwaardere bewijslast
30 juni 2020
Vanaf 29 juni formulier aanvraag verlenging bijzonder uitstel van betaling beschikbaar
30 juni 2020
Subsidie financiering vaste lasten MKB COVID-19
30 juni 2020
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud werkgelegenheid 2.0
30 juni 2020


Meer nieuwsartikelen >
U bevindt zich hier: Trending > Nieuws > Eenmanszaken: nieuw btw-identificatienummer

Eenmanszaken: nieuw btw-identificatienummer

De Belastingdienst stuurt eenmanszaken het nieuwe btw-identificatienummer (het btw-id) toe. Vanaf 1 januari 2020 is dit nummer geldig. Het is een persoonlijk, uniek nummer dat net als het huidige nummer bestaat uit: NL – negen cijfers – B – twee cijfers.

Nieuw btw-nummer
Dit nummer vervangt het bestaande id-nummer, maar dan zonder dat daarin het burgerservicenummer (BSN) is verwerkt. Daardoor is het id-nummer minder gevoelig voor identiteitsfraude. Het nieuwe id-nummer moet je volgend jaar gebruiken voor al je contacten met klanten en leveranciers.

Let op! Zorg dat je je facturen, website en andere communicatiemiddelen tijdig aanpast, zodat je vanaf 1 januari a.s. het nieuwe btw-id kunt gebruiken. Ook is het van belang dat je het nieuwe id-nummer doorgeeft aan ONS, zodat wij dit kunnen aanpassen in onze software en administratie.

Drijf je ook handel in de Europese Unie?
In dat geval is het nieuwe identificatienummer vanaf 1 januari 2020 te verifiëren in het uitwisselingssysteem voor btw-informatie (VIES). Dit is met name van belang voor de btw-teruggaaf uit andere EU-lidstaten. Hoe werkt dit? Voor de btw-teruggaaf uit andere EU-landen blijf je (of je adviseur) inloggen met je huidige gebruikersnaam op het portaal op belastingdienst.nl/eubtw. Je huidige gebruikersnaam is je omzetbelastingnummer met daarvoor ‘NL’. De Belastingdienst geeft je nieuwe btw-id door aan de EU-belastingdiensten, waarbij je verzoekt om btw-teruggaaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *