Meer blogs


Naar archief >

Delen

U bevindt zich hier: Trending > Blog > Coronavirus: waar moet je rekening mee houden?

Coronavirus: waar moet je rekening mee houden?

De media staan er weliswaar al bol van, maar waar moet je nu als werkgever rekening mee houden als het gaat om het coronavirus? Hieronder geven wij een aantal handvatten. Let op: dit is op basis van de nu ter beschikking staande informatie. 

Wat betekent dit voor werknemers?
Heeft je werknemer griepverschijnselen of denkt dat hij het Coronavirus heeft, omdat hij klachten heeft? Dan moet hij thuisblijven. Ook als bij een huisgenoot van de werknemer het Coronavirus is vastgesteld, is een werknemer verplicht om thuis te blijven in verband met mogelijke besmetting. Hij dient wel telefonisch contact op te nemen met zijn huisarts en eventuele instructies van de GGD op te volgen.

Je werknemer mag niet thuis blijven uit vrees voor besmetting, bijvoorbeeld omdat een collega in een risicogebied is geweest. Of de werknemer (als hij zelf niet ziek is) thuis mag werken, is afhankelijk van de afspraken tussen werkgever en werknemer. Hij moet in ieder geval dan thuis wel over een goede werkplek beschikken.

Heeft je werknemer geen mogelijkheid om op het werk te komen, doordat bijvoorbeeld geen kinderopvang beschikbaar is of de scholen gesloten zijn? Dan kan hij voor een korte tijd (de tijd die het kost om opvang te regelen) betaald calamiteitenverlof opnemen. Lukt het vinden van opvang niet? Dan dient de werknemer al dan niet onbetaald verlof op te nemen.

Werkgever
Als werkgever ben je verplicht om te zorgen voor een veilige werkomgeving. Denk dus na over maatregelen om risico’s uit te sluiten of zo klein mogelijk te maken en te zorgen voor beschermingsmaterialen voor de werknemers indien dit noodzakelijk is.

Als het Coronavirus eenmaal op de werklocatie is vastgesteld, dan treedt er een protocol via de GGD in werking. Dit protocol bepaalt welke maatregelen worden genomen maar het sluiten van de werklocatie (dus geen toegang tot de werkplek) kan dan ook zo’n maatregel zijn.

Let op: Moet je als werkgever de werkplek sluiten of besluit je dit zelf te doen? Dan ben je als werkgever nog steeds loon over deze periode van sluiting verschuldigd. Je kunt de werknemer niet verplichten om in deze periode vakantiedagen op te nemen.

Werktijdverkorting
Heb je als werkgever minder werk als gevolg van het coronavirus? Dan kun je onder voorwaarden werktijdverkorting aanvragen en samen met de werknemer een WW-uitkering aanvragen. Het kabinet heeft dit virus namelijk aangemerkt als een bijzondere situatie die niet onder het normale ondernemersrisico valt. De werknemer krijgt in deze periode zijn gewone salaris doorbetaald en de werkgever ontvangt van het UWV (achteraf) de WW-uitkering waar de werknemer recht op heeft. Voor de eerste 6 weken van deze periode hoeft de werknemer niet te solliciteren. Als de werktijdverkorting langer dan 6 weken gaat duren moet dit wel.

Een voorwaarde voor de regeling is dat je als werkgever verwacht dat je door het coronavirus voor een periode van minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20% van de arbeidscapaciteit niet kan of zal kunnen benutten. Let op! In een aantal gevallen wordt er geen werktijdverkorting verleend. Lees meer >

Fiscale maatregelen kabinet
Het kabinet heeft een aantal maatregelen getroffen:

  • Uitstel van betaling: in verband met het coronavirus is het mogelijk om bijzonder uitstel van betaling voor de inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en loonbelasting aan te vragen.
  • Geen verzuimboete voor het niet (tijdig) betalen
  • Verlaging voorlopige aanslag: verwacht je een lagere winst door de coronacrisis? Dan kun je een verzoek tot een verlaging van de voorlopige aanslag inkomstenbelasting of venootschapsbelasting (laten) indienen.
  • Verruiming Borgstelling MKB-kredieten: bedrijven die geraakt worden door de gevolgen van het coronavirus en daardoor in de liquiditeitsproblemen komen, kunnen tijdelijk rekenen op extra gunstige voorwaarden.

Meer weten?
Voor meer informatie over het Coronavirus en wat je hier zelf nog aan kunt doen verwijzen wij je naar de website www.rivm.nl/coronavirus/covid-19.

Heb je hulp nodig? 
Hulp nodig bij de aanvraag van werktijdvermindering en de WW-uitkering? Neem dan contact op met Patricia Ter Haar via het e-mailadres dat bij deze blog vermeld staat of via tel. (0481) 35 12 08.

Over de auteur:
Patricia ter Haar is beloningsadviseur bij ONS en adviseert werkgevers bij hun werknemersbeleid. Zij ondersteunt en adviseert bijvoorbeeld bij personeelsaanname, arbeidsovereenkomsten, personeelsverzekeringen, beoordelings- en functioneringsformulieren, wet- en regelgeving, kostenvergoedingen, verplichtingen bij ziekte van werknemers, aanvraag van WGA/WIA uitkering en ontslagaanvragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *