Delen

Meer nieuws

ONS Prinsjesdagspecial 2020
18 september 2020
Vraag tijdig compensatie transitievergoeding aan bij ontslag na 2 jaar ziekte
16 september 2020
Zorg voor tijdige aangifte en betaling verhuurderheffing 2020
16 september 2020
Verzoek tijdig om teruggaaf buitenlandse btw
04 september 2020


Meer nieuwsartikelen >
U bevindt zich hier: Trending > Nieuws > Coronavirus: steunmaatregelen door de overheid

Coronavirus: steunmaatregelen door de overheid

Ben je als ondernemer getroffen door de gevolgen van het coronavirus? Welke maatregelen kun je nemen om de gevolgen te beperken? We hebben de steunmaatregelen vanuit de overheid en de meest gestelde vragen voor je gebundeld in de nieuwsbrief coronavirus. Heb je vragen? Neem dan contact op met ONS.

Door ONS uitgelicht:

1. Nieuwe noodregeling NOW vervangt werktijdverkorting
Je kunt geen werktijdverkorting meer aanvragen. Daarvoor in de plaats komt de nieuwe ‘Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud’ (NOW). De tegemoetkoming bedraagt maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies. Aanvragen voor werktijdverkorting die al zijn ingediend maar nog niet zijn afgehandeld, worden meegenomen in de nieuwe NOW. Zie pagina 3.

2. Tijdelijk extra bijstand voor zelfstandigen
Ben je zelfstandige? Dan kun je voor een periode van maximaal 3 maanden binnen 4 weken een aanvullende inkomensondersteuning van maximaal € 1.500 per maand krijgen voor levensonderhoud. Deze regeling vult je inkomen aan tot het sociaal minimum en je hoeft niets terug te betalen. Zie pagina 3.

3. Fiscale maatregelen
Als ondernemer kun je drie maanden uitstel van betaling aanvragen voor de IB, Vpb, omzetbelasting en/of loonheffing zonder aanvullend bewijs van een derde deskundige. Uitstel langer dan 3 maanden? Dan is nog wel aanvullend bewijs nodig. Zie pagina 6.

4. Versoepeling regeling herziening lage WW-premie
De toegepaste lage WW-premie kan achteraf worden herzien in een hoge WW-premie als op jaarbasis meer dan 30% van de arbeidsduur is overgewerkt. Deze overwerkregeling wordt op dit punt voor het jaar 2020 versoepeld voor sectoren zoals de zorg, waarin door het coronavirus extra overwerk nodig is. Zie pagina 4.

5. Veelgestelde vragen arbeidsrechtelijke gevolgen coronavirus op werkvloer 
Heeft een medewerker recht op loondoorbetaling? Wat zijn de spelregels voor thuiswerken? Mag je een werknemer ontslaan als je door het coronavirus minder werkt hebt? Je krijgt antwoord op veelgestelde vragen (zie pagina 10-11).

Uitstel van aflossingen door financiers
Naast de steunmaatregelen door de overheid bieden veel financiers (zoals ING, ABN-AMRO, Rabobank, Volksbank, Triodos) de mogelijkheid tot uitstel van aflossingen van enkele maanden (3-6 maanden). Hiermee wordt je schuldpositie niet verder verhoogd. In samenspraak wordt er een regeling getroffen om je aflossing later te betalen.

Heb je nog vragen? Neem dan contact op met ONS.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *