Delen

Meer nieuws

Voor vorming fiscale coronareserve geldt geen zwaardere bewijslast
30 juni 2020
Vanaf 29 juni formulier aanvraag verlenging bijzonder uitstel van betaling beschikbaar
30 juni 2020
Subsidie financiering vaste lasten MKB COVID-19
30 juni 2020
Tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor behoud werkgelegenheid 2.0
30 juni 2020


Meer nieuwsartikelen >
U bevindt zich hier: Trending > Nieuws > Betaal vóór 1 juli 2020 de lijfrentepremie bij omzetting oudedagsreserve voor aftrek in 2019

Betaal vóór 1 juli 2020 de lijfrentepremie bij omzetting oudedagsreserve voor aftrek in 2019

Wil je je oudedagsreserve omzetten in een lijfrente bij een bank of verzekeraar en de lijfrentepremie nog in je IB-aangifte 2019 in aftrek brengen? Zorg er dan voor dat je de premie op tijd betaalt. De lijfrentepremie is alleen nog aftrekbaar in 2019 als je de premie uiterlijk betaalt vóór 1 juli 2020.

Je mag in het jaar van staking nog wel toevoegen aan de oudedagsreserve, maar dit bedrag moet je dan wel mede gebruiken voor een lijfrente. Ook aan de overige voorwaarden voor toevoeging aan de oudedagsreserve moet je hebben voldaan. Met de vorming van de oudedagsreserve kan je de winst jaarlijks afromen, zonder dat je werkelijk een uitgave doet. Het is eigenlijk niet meer dan een papieren reserve in de vorm van een aftrekpost. Je bouwt dus niet werkelijk een oudedagsvoorziening op! Maar als je je onderneming staakt, wordt de oudedagsreserve wel bij je winst geteld en moet je er alsnog belasting over betalen.

Je doet er daarom verstandig aan om – als je de financiële mogelijkheden hebt – ook werkelijk liquide middelen opzij te zetten ter grootte van de jaarlijkse toevoeging aan de oudedagsreserve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *