Meer blogs


Naar archief >

Delen

U bevindt zich hier: Trending > Blog > Belasting betalen over je Bitcoins

Belasting betalen over je Bitcoins

Bitcoins, ofwel cryptovaluta, zijn een veel besproken onderwerp. Je hoort van enorme koerswinsten. Of is het koersschommelingen? Want ook flinke duikelingen van de koers komen voor. Ook de fiscus volgt de bitcoins op de voet. Ben je in het bezit van bitcoins (geweest)? Dan heeft dit gevolgen voor je inkomstenbelasting. Ook het toevoegen van nieuwe blocks met transacties (het zogenoemde ‘minen’) is mogelijk belast. In deze blog lees je hier meer over.

De wereld van de cryptovaluta
Er zijn al meer dan duizend cryptovaluta. Bitcoin, Monero en Ripple zijn enkele voorbeelden. De blockchaintechnologie heeft de bitcoin mogelijk gemaakt. Alle gebruikers van de blockchain leggen hun transacties vast. Deze transacties worden vastgelegd in een nieuwe block dat aan de chain wordt toegevoegd. Vervolgens wordt de chain bij alle gebruikers gesynchroniseerd, zodat iedereen dezelfde blockchain bekijkt. Eerdere transacties kunnen niet worden aangepast. En geen bank komt er aan te pas. Het toevoegen van nieuwe blocks met transacties wordt minen genoemd. Daarvoor is specifieke software nodig en veel stroom. Als vergoeding voor het minen ontvangt men coins.

Bitcoins en je inkomstenbelasting
Heb je in bitcoins belegd? Dan vormt de waarde van de bitcoin een bezitting voor box 3. De waarde van de bitcoin moet je opgeven onder de “overige bezittingen”. Maar welke waarde hanteer je dan? Voor dit soort bezittingen geldt de waarde per 1 januari van het jaar waarover aangifte wordt gedaan en wel de waarde per 00.00 uur. Dat tijdstip is wel erg van belang, nu de bitcoin zelfs op één dag erg van koers kan wisselen. Probleem is wel dat er geen officiële koerslijst van de bitcoin bestaat. Je zou dan de site Bitcoin Average of CoinMarketCap kunnen raadplegen. Dan heb je een redelijke benadering van de waarde.

Is de beloning voor het minen belast?
Meestal wordt het minen in een groep samenwerkende miners gedaan. De kans dat je succesvol aan het minen bent, is dan groter dan wanneer je het alleen probeert. Mogelijk is de beloning voor het minen belast. Je neemt namelijk deel aan het economisch verkeer, er is sprake van (enige) arbeid en je kunt redelijkerwijs voordeel verwachten. De coins die je krijgt voor het minen zijn dan belast in box 1. Maar zijn ze belast als winst uit de onderneming of als resultaat uit overige werkzaamheden? Dat kan nogal verschil uitmaken voor de fiscale gevolgen. De coins die eenmaal verdiend zijn in box 1, verhuizen naar box 3 als je ze aanhoudt ter belegging.

Beleggen in cryptovaluta of toch maar in aandelen of onroerende zaken? Wie het weet is miljonair.

Over de auteur: Paul Willemsen is fiscaal adviseur bij ONS Belastingadviseurs en helpt bedrijven om verstandig om te gaan met de nieuwe regelgeving.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *